Program vzdrževanja v jesenskem času

Lastnosti:

  • Namenjeno za velikost površine: 0 m2
  • Nagib: /5
  • Moč: /5
  • Vzdržljivost: /5
  • Čas košnje: /5
  • Čas polnenja: /5

Opis

Temno zelena, gosta, trpežna travna preproga je želja vsakega lastnika vrta in na podlagi dolgoletnih izkušenj in poznavanja slovenskih razmer Vam svetujemo kaj je potrebno postoriti v jesenskem času na Vaši trati.
Travno rušo pripravimo z ustreznim gnojenjem, zračenjem, luknanjem in peskanjem, da bo v optimalni kondiciji preživela jesen in kar najbolje prezimila. Za nove ozelenitve priporočamo uporabo travne ruše in v nekaj urah bo podoba vrta ali okolice popolnoma spremenjena. Imeli boste gosto in strnjeno travno rušo brez plevela. Zelenica, kot da ste jo negovali vsaj eno leto z visokim strokovnim znanjem in prakso. Takojšnja ozelenitev ni odvisna od letnega časa. Travno rušo se lahko v Sloveniji polaga do vključno novembra.
Samo zdrava, primerno prehranjena travna ruša, z globokimi koreninami bo kos hladni zimi.

Nasveti za jesensko vzdrževanje zelenic:

1. Z odstranjevanjem pokošene mase, odstranjujemo hranila, ki jih je potrebno nadomestiti. Trato konec avgusta ali v začetku septembra pognojimo s kvalitetnimi gnojili, ki vsebujejo počasi sproščajoč dušik (deluje 2-3 mesece). Ta gnojila so okolju prijazna ker preprečujejo izpiranje hranil.

2.Programirajmo namakalni sistem za jesensko obdobje. Če nimamo namakalnega sistema in želimo brezskrbno preživeti naslednje poletje, si priskrbimo profesionalen namakalni sistem. V podjetju T-BIRD Vam izdelamo načrt in sistem strokovno vgradimo.

3.Nenehne obremenitve trate z gaženjem, košnjo in zalivanjem zbijajo vrhnjo plast rastnega sloja. Tla izgubijo prepustnost za vodo in zrak, upočasni se pronicanje odvečne vode in začne primanjkovati kisika, to najprej ustavi rast korenin in takoj zatem celotno rast. Enako učinkujejo ne prepereli ostanki organske mase (polst-filc) v debelini več kot 5mm.

Ukrepi, ki preprečijo zbitost tal:

  • luknjanje (aeriranje): Posebni stroji luknjači z votlimi tulci izmečejo čepe in naredijo 6-10 cm globoke luknje. Čepe odstranimo in luknje zapolnimo s kremenčevim peskom ali mešanico (top dresing). Luknanje travne ruše priporočamo enkrat letno v obdobju najintenzivnejše rasti.
  • zračenje (vertikutiranje): Z vertikutirjem (stroj s pokončnimi noži) odstranimo vse nepreperele ostanke organske mase (polst-filc). Izmetani materijal odstranimo in površino rahlo popeskamo.
  • peskanje (top dressing): Po trati potrosimo kremenčev pesek ali mešanico (top dressing). To zmanjšuje zbitost in ustvarjanje polsti-filca. Hkrati povečuje zračnost, odcednost in odpornost na obremenitve. V podjetju VILAR smo pripravili mešanico-posip za peskanje v rinfuzi ali pakirano v 50l vreče.

4.V novembru, ko trava ne raste več jo pognojimo z zimskim gnojilom.

Za kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo: