Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani

NAMAKALNI SISTEMI ZA VRTOVE IN PARKE

Tukaj boste našli idealno rešitev za avtomatsko namakanje majhnih in srednje velikih zasebnih vrtov ter okrasnih rastlin. Ponujamo vam visoko kakovostne izdelke, ki se enostavno vgradijo in jih prilagodimo potrebam, glede na vaš rastlinski izbor iz zahtevnost vašega vrta in zelenice.

ROBOTSKE
KOSILNICE

Po vzoru robotskih sesalnikov, ki jih že nekaj časa poznamo iz notranjosti naših domov, se robotki sedaj selijo tudi na zelene površine v okolici hiš, pa tudi poslovnih, turističnih in športnih objektov. Niti nogometna igrišča niso izjema, robotske kosilnice pa zmorejo celo tako natančno košnjo, kot jo zahtevajo na golf igriščih.

NAMAKALNI SISTEMI ZA ŠPORTNE TERENE

Rain Bird sistemi za namakanje zelenic in igrišč z umetno travo so najbolj zanesljiva izbira za trajno in učinkovito delovanje, ki so izdelani posebej za vse aplikacije na področju športa: nogomet, tenis, hokej, konjske dirke, rugby, itd.

UREJANJE
ZELENIC

Vzdrževanje lepe trate lahko za nekoga, ki se s tem ne ukvarja, izgleda zelo preprosto. Marsikdo celo lahko pripomni, da bo imel pa lepo trato, v kolikor bo ugotovil da je z negovanjem vrta preveč dela. Takim moram takoj svetovati, da naj svoja pričakovanja »po lepem«, brez truda, pozabijo!

Nekaj uporabnih nasvetov za varčevanje z vodo

Ne utaplajte vaše zelenice!
 

Izogibajte se preobilnem namakanju vaše zelenice. Presežek vode zelenica ne izkoristi. V kolikor veliko vode apliciramo v kratkem času, se del vode izgubi z površinskim odtekanjem, določena količina pa z izhlapevanjem z zelene površine. Hitrost absorpcije in količina vode je odvisna od vrste in sestave tal. Pri zelenicah z slabo sestavo in propustnostjo tal ali na klančinah, namesto da namakamo npr. 20 minut brez presledka, vklopimo namakanje 4-krat po 5 minut z 15-minutnim zakasnitvijo med cikli. To bo omogočilo da tla absorbirajo vodo in zmanjšamo izgubo vode.

Bodite pozorni na čas dneva, ko namakate!


Izogibajte se namakanja v večernih urah, ker listi ostanejo vlažni čez noč, kar je dober pogoj za razvoj glivičnih bolezni. Priporočljivo je namakanje zgodaj zjutraj, med 04 in 07 uro, ko po navadi ni vetra, in temperature so nižje. Tako da s površine listov podnevi izpari vsa odvečna voda, s čimer se zmanjša tveganje za bolezni. V vetrovnih področjih se uporabljajo šobe z nizkim kotom delovanja, tako da se do skrajnost zmanjšajo izgube zaradi vetra.


Razdelite vrt na več namakalnih con!


Namen avtomatskega namakalnega sistema je, da rastlinam in zelenicam zagotovimo dovolj vode, brez izgub. Razdelite vaš vrt na več karakterističnih con, s tem zagotovite, da se zelenica namaka pogosteje kot grmovnice, drevesa ali cvetlične gredice. Z pravilno kombinacijo razpršilnih enot, mikro namakanja in cevi kap po kap, dobite učinkovit sistem za namakanje.


Košnja zelenice!


Najpogostejše opravilo je košnja. Kosilni element mora biti oster, kar zagotavlja čisti rez. Nikoli ne od kosimo več kot 1/3 zelenega dela travnih bilk ( pri 6 cm. visoki travi 2 cm. ) V obdobju intenzivne rasti zelenih delov obvezno odstranjujemo pokošeno maso. Ko temperature presežejo 28C, obvezno dvignemo višino košnje.


Namakajte samo kar uspeva!


Za podzemni namakalni sistem izberite in razporedite opremo tako, da ne zalivajo nepotrebne dovozne ceste in poti.


Pazite na tlak v sistemu!


Prevelik tlak na razpršilnih enotah proizvaja meglico, katera se raznaša z vetrom in zmanjšuje učinek namakanja. Preverite delovni tlak na namakalnem sistemu in ga prilagodite s podatki o optimalnem tlaku za posamezne razpršilne enote. Vsako povečanje tlaka za 20% povzroči 10% večjo porabo vode.


Razmislite o namakanju kap-po-kap!


Pri namakanju posameznih dreves, cvetličnih gredicah in ostalih površinah, kjer ni zelenice, razmislite o apliciranju vode neposredno na koreninski sistem z mikro razpršilci, kapalkami potom cevi kap po kap. Aplikacija majhnih količine vode skozi daljše časovno obdobje je najbolj učinkovit način namakanja, ker so izgube zaradi evapotranspiracije in odtekanja najmanjši, hkrati pa se preprečuje namakanje plevelov.
Preverite delovanje namakalnega sistema!
Ker se zelenice in vrtovi namakajo v zgodnjih urah, je mogoče da ne boste niti opazil morebitne težave.  Vključite namakalni sistem tokom dneva in preverite njegovo delovanje.

Zastirajte kjer je to mogoče!


Sloj lubja na tleh okrog rastlin ohranja vodo in močno zmanjšuje izhlapevanje vode iz tal. Lubje tudi preprečuje rast plevela, preprečuje zbijanje tla in ugodno vpliva na stabilnost temperature tal pri vremenskih spremembam. Za zastiranje lahko uporabite lubni dekor, kompost, vulkanske kamnine, apnenec ali propustne folije, ne uporabljajte folije katere niso propustne.


Smotrna raba vode – izkoristite prednosti avtomatskega namakanja!


Prilagajajte svoj namakalni sistem glede na trenutne potrebe in vremenske pogoje. Namestite indikator padavin, kateri bo izključil namakanje pri prekomernih padavinah in s tem preprečili nepotrebno porabo in povečanje stroškov z vodo.